Vask og skift sengetøy

Når, hvorfor og hvor ofte?


Hvis du vil starte en opphetet diskusjon med venner eller kolleger, kan du spørre hvor ofte de skifter sengetøy. Vi kan love deg at svaret varierer fra person til person. Vi tok et dypdykk i emnet og stilte oss spørsmål som: hvor ofte man trenger bytte sengetøy, hvordan man vasker sengetøy og om man egentlig er nødt til å re opp sengen.

 inspirasjon interior guide homestory bedding

1. Hvor ofte skal man skifte på sengen?


Det riktige svaret på dette kontroversielle spørsmålet er altså annenhver uke. Hvis du har kjæledyr eller småbarn, bør du skifte betydelig oftere (hvis du rekker det da). Det samme gjelder om du vært syk, svetter mye eller har sovet med selvbruningskrem. Ellers kan du ta utgangspunkt i annenhver uke. Hvis du har det travelt eller vaskerommet er fullbooket, kan du passe på å lufte soverommet og sengetøyet en ekstra gang. Det er vel ingen som liker at det lukter innestengt.


  • Bytt sengetøy annenhver uke.

  • Bytt oftere om du har vært syk, svetter mye eller har småbarn og/eller kjæledyr.

  • Luft soverommet og sengetøyet.

"Er vaskerommet opptatt? Luft sengetøyet om dagen for å friske det opp."

2. Hvordan vasker man sengetøy?


Det er lite som er bedre enn nyvasket sengetøy eller lukten av nyvaskede laken. Så hva gjør man for å oppnå denne tilstanden av nirvana? Slutt å tørketromle og ikke bruk for mye vaskemiddel. Sengetøyet holder lengre og lukter minst like godt med anbefalt dosering. For å drepe eventuelle bakterier og midd bør du vaske sengetøyet på minst 60°. Eller følg vaskerådene.

Pass på at du har nok sengesett til at du alltid kan bytte ved behov. Husk også å kjøpe sengetøy av høy kvalitet som holder seg mykt selv om det er vasket flere ganger. Vi har et stort utvalg av laken, putetrekk, dynetrekk, sengetepper og sengekapper i flere ulike materialer.


  • Vask sengetøyet på minst 60 grader.

  • Slutt å bruke for mye vaskemiddel.

  • Slutt å tørketromle, heng heller til tørk.

  • Velg sengetøy av god kvalitet.

  • Ha flere sett i bakhånd.

”Bor du alene? Ha minst tre sett sengetøy hjemme, så slipper du å gå tom. Tre laken, tre dynetrekk og seks putevar (hvis du sover med to puter)."

 inspirasjon interior guide homestory bedding
 inspirasjon interior guide homestory bedding

3. Må jeg re opp sengen?


Slutt med å re sengen om morgenen! Midd stortrives nemlig på trange steder. Vent med å re opp sengen til du har kommet hjem fra jobb. Luft sengetøyet i mellomtiden. Re sengen og legg et sengeteppe over når du kommer hjem i stedet. Det er et enkelt råd som gjør at sengen holder seg frisk lengre.


  • Ikke re sengen om morgenen.

  • Sijaa se, kun tulet kotiin.

"Det er ingen som ser senga di når du er på jobb. Invester i et fint sengeteppe og re sengen slik at den er pen når du er hjemme i stedet."